torstai 14. toukokuuta 2015

Haastetta pukkaa!

Saatiin haaste Jediritareita oomme kaikki -blogista! Mielestäni olen kyseisen testin tehnyt ennenkin, mutta koska kyseessä on vaihtuvat kysymykset, ei sillä ole väliä vaikka tekisi uusiksi :)
Siis 11 kysymystä ja sitten pitäisi keksiä 11 omaa kysymystä, joilla haastaa seuraavat 11 blogia!

1. Miten kuvailisit omia koulutusmetodejasi?
-Itsellä ei ole ihan älyttömän pitkä pinna ja tämän kanssa on saanut harjoitella ja paljon. Atlas varsinkin on todella herkkä mun mielialanvaihteluille tai jos olen sille liian tiukka. Positiivisen vahvistamisen kautta käydään oikeastaan kaikki asiat läpi. Kuitenkin Areksen kautta oppinut sen, että välillä on täytynyt olla myös aika tiukka. Koulutusmetodilta olen siis positiivisesti vahvistava, tiukka, pyrin johdonmukaisuuteen.

2. Mitkä ovat koiranomistamisen huonoimmat puolet?
-Ajan ja rahan menettäminen. Vaikka saanut koirien kautta älyttömästi positiivista, olisi arki joskus helpompaa ilman koiria. Aikaa menee koiriin (varsinkin kun harrastaa) todella paljon ja kaikki menot pitää suunnitella koirien mukaan. Rahaa myös menee kiitettävästi. Tai ei varmaan menisi, jos ei haluaisi koirien kanssa ohjatusti mitään harrastaa. Mutta nämä ovat asiat jotka pystyn sulattamaan, koska ilmankaan koiria ei todellakaan osaa olla!

3. Entäpä parhaat?
-Suurinpana varmaan se, että muuttaessa Poriin josta tunsin vain pari ihmistä, koirien kautta sain todella paljon hyviä ystäviä. Ystävien ja samanmielisten ihmisten löytäminen ei todellakaan ole ongelma omistaessa koiria. Lisäksi aina on joku ihana odottamassa kotona, keksii aina tekemistä jos on tylsää ja onhan noiden vieressä nukkuminen aivan huikeata. Pienestä pitäen halunnut eläimiä ja nyt kun niitä on, ei osaa olla ilman eikä oikeastaan halua.

4. Olisiko koirien jalostuksessa Suomessa mielestäsi jotain muutettava tai parannettavaa?
-Tästä voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen artikkelin. Mutta jos nyt puhutaan yleisellä tasolla, voisin mainita yhden; luonnetestaus. Luonnetestausta pitäisi kehittää niin, että alettaisiin käyttää jalostukseen koiria, jotka oikeasti vaikuttavat MYÖS luonteeltaan siltä mitä rodun kuuluisi olla. Niin paljon mennään ulkonäkö edellä. Varsinkin australianpaimenkoirissa tätä nähnyt, jos nyt omista roduistani puhutaan. Voitaisiin esim. vaatia MH-luonnekuvaus jalostukseen käytettäviltä koirilta pakollisena. Ehkä vähän kaukaa haettu, mutta itse nähny niin paljon huonoja tapauksia kun jalostetaan ulkonäkö edellä.

5. Mitä koirasi syö(vät)?
-Vihdoin löytynyt ruoka, joka sopii kummallekin; Brit Care. Atlas syö medium adultia ja Ares Activitya. Syövät kaksi kertaa päivässä, Atlas 75-100g ja Ares ~250g riippuen päivän aktiviteetistä. Lisäksi laumaan kuuluvat miehen koirat syövät myös samaa ruokaa. Halusin kummallekin koiralle saman ruuan joka olisi hintalaatu-suhteeltaan hyvä, ei sisällä maissia eikä perunaa (eivät sovi Atlakselle) ja olisi helposti saatavaa. Kyseistä ruokaa saa mustista ja mirristä eli käytännössä lähes jokaiselta paikkakunnalta minne ikinä eksynkään. Lisäksi pojat saavat epäsäännöllisesti lihaa/piimää/raejuustoa you name it ruuan mukana. Atlas söi pitkään 50/50 -mallilla ja tähän palaamista olen myös harkinnut.

6. Kuinka paljon olisit valmis laittamaan koiraan rahaa, mikäli se loukkantuisi ja parantumisesta ei olisi mitään takeita?
-Jaa'a. Aina ollut vähän sitä mieltä, että jos koiralle tulee joku sellainen, joka vaikuttaa sen jokapäiväiseen elämään merkitsevästi, en tiedä jatkaisinko koiran elämää. Rahallista määrää en osaa sanoa, riippuu varmasti todella paljon mikä vaiva on..

7. Kuinka paljon panostat bloggaamiseen?

-Vaihtelevasti. Välillä tulee kirjoiteltua enemmän, välillä vähemmän. Blogin kirjoittaminen on oikeastaan vain harrastus minulle. En tunne mitään velvollisuutta päivittää blogia tietyin väliajoin. Kirjoitan tänne pääsääntöisesti omaksi iloksi, mutta jos jotain muuta myös asiat kiinnostaa, hienoa! :)

8. Kuinka paljon opetat koirallesi ns. turhia temppuja?
-Aika vähän. Atlakselle aikoinaan opettanut enemmän, mutta esim kumpikaan koira ei osaa tassua antaa :D Meidän kaikki temput liittyy oikeastaan omiin harrastuksiin - niitä on kuitenkin paljon. Voisi opettaa enemmänkin, mutta tässä tulee vastaan se kuuluisa aika.

9. Millainen suhde sinulla on koirasi/koiriesi kasvattajiin?
-Atlaksen kasvattajan olen nähnyt kerran peräkkäisinä päivinä kahdessa eri näyttelyssä sen jälkeen kun Atlaksen hain. Yhteyttä emme ole pitäneet, pariin kuvaan kasvattaja on kommentoinut facebookin puolella. Meillä on ehkä hieman erilainen käsitys koiranomistamisesta Atlaksen kasvattajan kanssa, vaikka ihana ihminen onkin. Atlaksen kahdesta siskosta en tiedä mitään. Kovasti niistä haluaisin nähdä esim. kuvia tai tavata.
Areksen kasvattajan kanssa pidetään säännöllisen epäsäännöllisesti yhteyttä. Ollaan käyty juoksuttamassa koiria yhdessä, olen esittänyt kasvattajan koiria mätsäreissä ja tunnen, että voin huoletta pistää facebookissa viestiä jos jotain mielessä - ihan mitä vaan. Lisäksi Areksen kasvattajalla on oma fb-sivu, jossa myös tutustunu Areksen sisaruksiin. Areksen sisaruksista nähnyt livenä 3 (Hyrrä, Tuhti, Nala) ja facebookissa tutustunut pariin muuhun (Ralli, Elli). Lisäksi tavannut paljon kasvattajan muita kasvatteja ja meillä on oma treeniryhmä facebookissa. Tälläisestä yhteydestä pidän todella paljon ja jos koskaan itse päädyn kasvattamaan koiria, pyrin samanlaiseen yhteyteen pennunomistajien kanssa.

10. Kuinka paljon lenkkeilette päivittäin?
-Vaihtelee. Kerron nyt ihan suoraa miten lenkkeilemme - kaunistelematta. Aamulla käydään 10-15min pissatus. Aamuvuoroaamuina saattaa olla jopa 5-10min. Senverran, että asiat tehdään. Tein aiemmin pidemmän lenkin, mutta huomasin tämän nostavan Areksen kierroksia, joten tähän päädytty ja toiminut meillä hyvin.
Päivällä mennään sitten minimissään 45min, mutta monesti venyy moneen tuntiin. Yleensä tämä on vapaana oloa metsässä, frisbeen heittoa, treenausta, uimista, mäkitreeniä jne. Illalla käydään vielä sitten 10-20min iltapissatus.
Jonkun mielestä tämä voi olla vähän. Meillä on myös rauhallisia päiviä, jolloin liikutaan vain 1,5h verran kokonaisuudessaan. Kuitenkin meidän pidempi lenkki on aina jotain aktiivista (aivojumppa+liikunta), jolloin kulutetaan koko päivän energiat pois.
Vihaan hihnalenkkejä, jotan meidän päivän ulkoilu painottuu myös tämän takia yhteen lenkkiin.

11. Lempikoirarotusi pelkästään ulkonäön perusteella?
-Onpas hankala. Kyllä mä sanon silti oma rotuni; australianpaimenkoira. Vaikka todennäköisesti itse tulen tulevaisuudessa päätymään seka-/käyttölinjan aussieihin (vaikka näyttelyistä pidänkin) on silti todella hyvän näköinen, kauniin värityksen omaava red merle aussie silmiä hivelevä näky. Tyylillä tämä tai tämä.
Salaa olen haaveillut seuraavan koirani olevan (narttu) aussie red merle. Mutta shh, ei tälläistä voi laumaan liittyä vielä vuosiin.


En haasta nyt ketään tiettyä tähän haasteeseen, mutta haasteen saa napata tästä kuka tahansa! Kysymykset ovat seuraavat;
1. Miksi olet valinnut juuri tuon rodun/rodut itsellesi koiriksi?
2. Mikä koirarotu on sellainen, jota et voisi itsellesi koskaan kuvitella? Miksi?
3. Luonne vai ulkonäkö?
4. Mikä on koiraharrastus jota haluaisit kokeilla, mutta et ole vielä päässyt kokeilemaan?
5. Kuinka paljon lenkkeilette päivittäin?
6. Miksi annoit juuri tuon nimen koirallesi/koirillesi?
7. Jos pitäisi valita yksi ainut harrastus koirasi kanssa, mikä se olisi?
8. Oletko koskaan katunut ottaneesi koiran/koiria?
9. Millaisella ruokavaliolla koirasi ovat?
10. Mikä on turhin koiratarvike, minkä omistat?
11. Entä kaikista kätevin/tärkein?

3 kommenttia:

 1. Tää oli kiva, vaikken kauheesti näistä haaste-postauksista yleensä tykkää... :) Täytyy kattoa jos itsekin vaikka tämän haasteen toteuttaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on juu hieman erilainen! :) Tykkään paljon.

   Poista
 2. Tohon lenkkeily-asiaan kommentoin... Mielestäni kertoo paljon koirista ja omistajastakin, jos kestävät välillä olla esim. 10 min + 45 min + 20 min -lenkityksillä päivässä. Siis periaatteessa jokaisen riittävät hermot omaavan koiran pitäisi sellaista kestää joskus. Jos kestää, on omistaja osannut tarjota tasapainoisesti myös koiralle mieluista aktiviteettia tasaisesti muina päivinä.

  Minulla on myös sheltti, jonka kanssa minimissään ulkoilen myös tuon verran. Yleensä kuitenkin 2-3 h päivässä (ulkoilua tai treeniä). Sehän viekin työpäivinä kaiken lopun vapaa-ajan. Toinen koira kiinnostaisi, mutta olen kuitenkin niin epävarma ollut siitä, miten shelttiä paljon aktiivisemman rodun edustaja kestäisi vaihtelevasti olevaa aktiviteettia. Eli jos jonain päivänä tehdäänkin töiden jälkeen vain tunnin lenkki ja illalla pissatukset. Tai jos iltavuoropäivinä käytän ennen työvuoroa 1h + 15min lenkit, ja töiden jälkeen vielä 15min. Tuntuu niin vähältä, vaikka monella se on ihan perus.

  Sinulla on kuitenkin aussie, joista väitetään, että vaativat paljon ja kauheasti. Miten hyvin koirasi jaksavat vähällä aktiviteetilla ja miten usein näin on? Muutenkin olisi hauska, jos kirjoittaisit postauksen siitä, miten elämä on muuttunut, kun on 2 koiraa vs. 1 koira. :)

  2-3-vuorotyössä tuntuu välillä siltä, että koira on melkoinen rasite... Mutta tosiaan ilmankaan ei osaa olla. Ja olisikohan toisesta koirasta helpotusta tilanteeseen, kun on kotona nyt yksi ainoa hyvin koirasosiaalinen koira? Vai paheneeko tilanne vain..

  Mukavaa kesää !

  VastaaPoista